До преди няколко години,и аз втечнявах на водна баня,но напоследък ползвам микровълновата фурна.Най вече аз домашна употреба и то по един буркан.Начина е следния:поставям ключа за мощност м/у знака за размразяване и 300w(печката е SAMSUNG не знам за др. марки какви са обозначенията за мощност),и вкл.на 5-6 минути.Остамам го 10-15мин.и отново вкл.за5-6мин.след което го разбърквам,понеже меда се втечнява отгоре и покраи стените на буркана.Процедурата се повтаря няколко пъти,паузите се правят за да не се загрее прекалено много разтопеният вече мед.Затова е необходимо и да се разбърква на няколко пъти.Целта е да не се пегрее меда,тогава може и да не се захароса дълго време.Hristo Kasabov написа:До honeyed - как си го извършил , аз мислех , че е неизбежно , защото при МВ се разтопяват всички кристали ( зародиши на бъдещата кристализация ). Може би го втечняваш не напълно. Впрочем по-добре е на водна баня разбира се .
Ако се налага да разтапям повече буркани,го правя в обикновенна фурна (с вентилатор).Нареждам бурканите,поставям терморегулатора на едно деление преди 50гр.(тарирал съм го с термометър във фурната,подържа 40-45гр.)вкл.вентилатора и така цяла нощ,ако е необходимо и повече време.Опитал съм много начини но тези за сега са най удачни за мен.